Övrigt!

Länk till den tidigare sidan hittar du här
(detta är samma information som finns under "info" på den gamla sidan)

Studierna

Allmänt

Återigen grattis till att du blivit antagen till LTH! I höst ska du börja studera vilket innebär att blocken och pennorna ska dammas av och hjärnknölarna ska masseras. Under alla dessa förberedelser kan dock osäkerheten kring hur studierna är upplagda och kommer gå växa fram, men frukta inte! Nedan kommer allt förklaras.

Studierna kommer på många sätt skilja sig från hur upplägget var under gymnasietiden. Upplägget kommer vara friare vilket innebär att det kommer vara mindre schemalagd tid och mer tid tänkt till självstudier där man kan välja att sitta i skolan tillsammans med vännerna eller hemma och studera. Istället för att ha alla kurser om lott är läsåret indelade i fyra stycken läsperioder (lp1 till lp4) som alla avslutas med en vecka där kurserna som gått under läsperioden testar av dina kunskaper med ett prov, en så kallad tenta. Detta gör det för många lättare att planera och disponera sin tid så att man både kan ha kul och lära sig massor!

Betygsystemet skiljer sig också. På LTH används två olika betygssystem: U(nderkänt), 3-5 eller U(nderkänt), G(odkänt). De flesta kurser kommer följa 3-5-systemet där 3 är godkänt och 5 är högsta betyg. Det skiljer sig från kurs till kurs hur betygsgränserna är satta, fråga kursansvarig om du är osäker och vill veta!

Istället för att ha lektioner är kurser uppdelade i olika moment:

  • Föreläsningar. De sker i en föreläsningssal där föreläsaren har planerat två timmar (2*45 min) med information som ska föra kursen framåt, t.ex. introducera ett nytt koncept.
  • Övningstillfällen. De sker i salar som ofta liknar det som kallas klassrum under gymnasiet, alla sitter och arbetar individuellt och föreläsaren är där för att svara på frågor.
  • Laborationer, eller labbar som de ofta kallas, är tillfällen då någon del i kursen ska tillämpas praktiskt och man med hjälp av labbhandledare förhoppningsvis lär sig något nytt.

En del som brukar göra nyantagna studenter speciellt nervösa är att matten sägs vara väldigt svår. Jag ska inte ljuga, många studenter måste lägga ner mycket tid på det för att bli godkända. Det finns däremot många bra sätt för att öka sina chanser att klara matten (och andra kurser) galant:

  • Ställ frågor på föreläsningarna! Om det är något som känns oklart är det bara att räcka upp handen och fråga, du är säkert inte ensam om att undra.
  • Gå på övningstillfällen! Om frågor uppstår utanför föreläsningstid är övningstillfällena det perfekta tillfället att ställa dessa.
  • När du har tid över, räkna några tal! Du kommer ha håltimmar och liknande, använd dem till studier så får du mer ledig tid på kvällarna.
  • Använd dig av gamla och visa studenter! De äldre studenterna hjälper dig gärna med att förstå hur hur man löser uppgifter, bara att fråga.


Kurser

Kurserna Data respektive InfoCom kommer läsa lp1:

Datateknik:
Endimenstionell analys
Programmering, grundkurs
Datorer och datanvändning

Information och Kommunikationsteknik:
Kommunikationssystem
Endimenstionell analys

Länkar:
LTH om studierna
Kurser för D
Kurser för C

Boende

För att kunna plugga i Lund kan det vara bra att ha någonstans att bo. Nedan följer tips och förslag på var du kan bo. Tänk på att det kommer lösa sig! Skulle det vara så att du inte hittat någonstans att bo, kom på uppropet ändå så löser vi något temporärt på plats!

AF Bostäder

AF Bostäder har flest studentbostäder i Lund. Om du inte redan har ställt dig i kön för utlottningen av bostäder för nyantagna, gör det nu! De har många olika bostäder av olika varianter runt om i hela Lund. AFbostäder

Nationer

En sak som gör Lund så speciellt är alla Nationer. Man kan bo på nationer också. Nedan följer alla Nationer och länkar till deras hemsidor. Gå in där för mer info. Du behöver gå med i den nation du vill bo på och ofta även engagera dig i den. Oavsett vilken nation du går med i kommer du kunna gå på andra nationers evenets och liknande. Detta gäller dock inte för Smålands Nation, de är inte en del av Studentlund på samma sätt.
Helsingkrona Nation
Lunds Nation
Hallands Nation
Malmö Nation
Västgöta Nation
Göteborgs Nation
Kristianstads Nation
Sydskånska Nationen
Kalmar Nation
Blekinska Nation
Östgöta Nation
Wermlands Nation

Stiftelsen Michael Hansens Kollegium

Har korridorsrum för nya studenter, ansökan och mer information finns på deras hemsida.

Lunds Kommuns Fastighet

Lund kommun har också också hyresrätter: Dock krävs ganska ofta väldigt lång kötid, emn tips att ställa sig i för senare. LKF

Övrigt

Lund Universitet har också en del tips om boende. Gå in och läs där om du vill ha ytterligare tips.
Lycka till i ditt bostadssökande!

Tips

Hur klär man sig?

Den absolut bästa nollningsklädseln är ouvverallen eller ouvven. Denna vackra skapelse finns att köpa redan under den första dagen på nollningen. Ouvven bärs av alla teknologer på LTH och färgen representerar vilken sektion eller vilket program man läser på.
Vid vissa tillställningar kommer det att vara finare klädnad. Denna defineras ofta som (mörk) kostym, vilket innebär att man inte kommer bli nekad om man inte har mörk kostym men detta rekomenderas. För mer information om vad detta innebär kolla här! Vi rekomenderar att detta tas med direkt då första festen med denna klädkoden ligger tidigt. Tänk på att nollningen är lång och uteaktiviteter sker i ur och skur. Både varma och oömma kläder kan vara goda tillskott i nollningsgarderoben.

Transport?

Cykel Cykel Cykel Allt du behöver i Lund är en cykel. I regel tar man sig vart som helst i staden på en kvart trampandes. Se till att den har ett bra lås, cyklar är hårdvaluta i Lund.

Akademisk kvart

Den akademiska kvarten grundar sig i gamla tiders sätt att veta vad klockan var, kyrktornet. Kyrkklockorna ringde varje hel timme och därefter kunde man ta sig till sin föreläsning på en kvart. Därför står det på schemat att en föreläsning startar 08:00 men den i själva verket drar igång 08:15. Efter klockan 18 gäller dessutom dubbelkvart vilket då innebär att tiden som menas är 18:30. När man skriver 18.. eller 18(..) eller 18:00(..) så menar man klockan prickprick. Klockan 18 betyder då 18:00. Tentor är exempelvis alltid prickprick.

Sektioner

På LTH finns 11 sektioner. Om du börjar C eller D så kommer du tillhöra den vackraste finaste och mest glamorösa sektionen, datatekniksektionen. Vår färg är rosa och vi håller till i E-huset tillsammans med den vita E-sektionen. Under nollningen kommer din sektion vara det mest centrala punkten men majoriteten av alla evenemang innefattar en eller flera andra sektioner.