English
INFORMATION

Kåren och sektionerna

Alla studenter på LTH är medlemmar i Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola, TLTH. Kåren är studenternas röst mot universitetet och en mötesplats för teknologerna. Kårens huvudsakliga uppgift är att bevaka utbildningarna, men gör även mycket annat, t.ex arbetar med studenternas arbetsmiljö, studiemedelsfrågor, kontakter med näringsliv, nöjen, fester och fritidsaktiviteter.

Kårens expedition finns i Kårhuset. Här hittar man även kårens heltidare, de studenter som under ett år tar uppehåll från studierna för att helhjärtat arbeta för Teknologkåren.

Kåren väljer varje år en Nollegeneral, som samordnar de olika sektionernas nollningar. En hel del av aktiviteterna under nollningen är gemensamma för alla sektioner, tex Regattan och Nollelördagen. Läs mer på kårens nollningssidor.

Kåren är uppdelad i elva sektioner. En sektion omfattar studenter vid ett eller flera utbildningsprogram. Sektionerna har hand om de frågor som rör studenter på just de programmen. Din sektion heter Datatekniksektionen! Du kan läsa mer om vad D-sektionen gör för något på sektionens hemsida www.dsek.se.

Boende

I Lund kan det ibland vara lite knepigt att få tag på boende - som tur är har novischer (förstaårsstudenter) förtur. Kontakta AF-Bostäder, Bopoolen eller en nation direkt! Studentlund har några bra tips som gäller alla dessa alternativ, samt några andra sätt att få tag i boende. Klicka dig in där och läs på! Lyckas du ändå inte få någonstans att bo så fråga runt bland phaddrarna och äldre teknologer så kan säkert ett tillfälligt boende fixas.

Studentbostäder finns på flera ställen i Lund. Närmst LTH ligger områdena Sparta, Delphi och Kämnärsrätten - här bor det massor med teknologer. Men eftersom avstånden är så korta, spelar det ingen roll var i Lund man bor.

För att få stå i kö hos AF Bostäder måste man vara medlem i Akademiska Föreningen, AF. Det blir man automatiskt när man går med i en nation. Det finns dock ett undantag, Smålands nation, som inte ger AF-medlemskap, vilket kan vara bra att veta om man vill bo hos AF Bostäder.

Stiftelsen Michael Hansens Kollegium står utanför AFB och här kan du därför bo i studentbostäder utan att vara medlem i en nation. Enda kravet för att få bo här är att du är student vid Lunds Universitet.

Vad ska jag ha med mig till Lund?

Cykel är a och o när det gäller transport inom Lund stad. Allting är väldigt kompakt byggt vilket medför att i princip var du än befinner dig så kommer din destination ändå endast vara en kort cykeltur bort.

De olika sittningarna och tillställningarna du kommer gå på under nollningen kommer ha olika klädkoder. Dessa existerar för att hjälpa dig veta hur du ska klä dig, och hur formellt eventet är. Kom ihåg att klädkodernas syfte är inte att göra dig fattig genom att tvinga dig inhandla dyra kläder som du endast kommer använda en gång. Du kan alltid fråga en kompis om du får låna deras kläder inför kvällen, eller kolla med de som anordnar eventet ifall de kläder du hade tänkt ha på dig ändå är okej. Det kan vara smart att ha med sig kläder till dessa event redan när du kommer till Lund. Detta är en lista på de klädkoder som kommer förekomma under nollningen:

  1. Mörk kostym - En mörk kostym (svart, grå, brun eller mörkblå), eller en finare klänning eller en kjol med en top.
  2. Högtidsdräkt - Långklänning eller frack, men en mörk kostym duger oftast. Fråga arrangören om du är osäker.
  3. Bruten kavaj - Finare vardagskläder. En kavaj kombinerat med något annat, eller bara något som du känner dig snygg i.
  4. Temaenligt - Visa sittningar har teman som du måste klä dig efter. Detta är väldigt sällan en strikt klädkod; följ temat så gott du kan!

Mår du dåligt?

Om du någon gång mår dåligt eller känner dig illa behandlad under din tid här på LTH och under nollningen så finns det flera ställen du kan vända dig till.

  • Staben eller pepparna, speciellt om det rör just saker som har hänt under nollningen.
  • Din phadder, som kan hjälpa dig att hitta rätt person att prata med.
  • Studenthälsan. De tar hand om studenter som behöver hjälp. Mer info finns på deras hemsida.
  • LTH:s egna kuratorer. Mer info finns på deras hemsida.
  • Easter egg please do not discover